Startsein 10 februari 2022

10 februari 2022 Startsein voor de bouw in Almere Poort 

Speech gehouden door onze Voorzitter Regina Tang  

Goedemiddag, welkom allen, HNL-ers, Gemeente Almere waaronder de wethouders, KNLTB, sponsoren, onze bouwpartners, architect, buren, en andere belangstellenden.

Dank jullie wel dat jullie bij deze bijzondere mijlpaal aanwezig willen zijn. Ik wil jullie verzoeken, vanwege de corona maatregelen op de banken plaats te nemen.

Ik sta hier vandaag voor jullie met een ongelofelijk trots gevoel, trots op onze tennisvereniging.

Kijk waar we staan, Het Nieuwe Land, het doet haar naam eer aan! Wederom op Nieuw Land, dit keer in het mooie stadsdeel Poort.  

De afgelopen 10 jaar zijn we een weg ingeslagen om na te denken over de toekomst van de vereniging.  Na op dat moment 30 jaar succes op ons park in Stedenwijk, met in de hoogtij dagen 600 leden, waarvan ruim 200 jeugdleden, staan we nu hier met dezelfde missie:  de tennissport in Almere verder  vormgegeven, en Padel nog verder neer te zetten in Almere. Het opleiden van jeugdleden tot zeer goede sporters en verbindingen te leggen tussen buurtbewoners en een gezellige basis te bieden om te sporten en te ontspannen.

10 jaar geleden zagen we dat de interesse in tennis afnam, we een terugloop in leden kregen en daarmee het moeilijk werd om als vereniging op lange termijn gezond te blijven. Dit was niet alleen bij ons te zien, maar ook bij de meeste tennis- verenigingen in Almere. Ook de gemeente zag dit gebeuren en met de ontwikkelingen van Almere was er een wens om de bestaande tennisverenigingen beter over de stad te gaan verdelen en in Almere Poort ook de mogelijkheid om te creëren om te tennissen. Verschillende besturen van onze vereniging hebben de plannen verder vormgegeven en zijn in overleg met de gemeente en andere betrokkenen aan de slag gegaan om te kijken of Het Nieuwe Land verplaatst zou kunnen worden. 4 jaar geleden waren we zover dat de leden zich achter de plannen voor de verhuizing naar Almere Poort hadden geschaard en er ook hier in Almere Poort een locatie beschikbaar was waar we naar konden verhuizen. De gemeente, Het Nieuwe Land, de firma Bun en andere stakeholders zagen het allemaal zitten in de plannen, maar dat betekende nog niet dat het dan ook gerealiseerd kon worden. Het betrof namelijk niet alleen de bouw van een nieuw tennispark in Almere Poort, maar ook een herinrichting van de huidige locatie, een uitgewerkt plan voor financiering en het verkrijgen van de benodigde vergunning. Met inzet van de vereniging, de gemeente, inclusief de wethouders, en alle andere partners is het gelukt.

We zijn goed op weg om de vereniging te verplaatsen en met de start van de dit nieuwe park begint een volgende belangrijke fase voor de vereniging. Als Het Nieuwe Land doen we een investering van bijna 2 miljoen euro in het nieuwe park. Natuurlijk worden we hierin ondersteund door de schadeloosstelling van de gemeente voor ons huidige park, subsidie van de overheid en sponsoring van onze partners, maar als vereniging steken we ook onze eigen geld in het park en gaan we een aanzienlijke lening aan om dit allemaal te realiseren. We nemen een groot risico en kunnen deze investering alleen doen in de overtuiging dat we een hoop nieuwe leden mogen verwelkomen en dat de inwoners van Almere Poort, Almere Duin, Literatuurwijk en overige delen graag bij ons komen tennissen en padellen. Dit is een grote uitdaging voor ons, we moeten de groei wel waarmaken om ons eigen vermogen weer aan te vullen en de lening te kunnen aflossen.

De KNLTB, Stichting Waarborgfonds Sport en de gemeente hebben onze plannen allemaal bekeken en zijn het met ons eens dat het realistisch is. Het is nu aan ons, alle leden om de plannen te realiseren. Te beginnen met de bouw van een nieuw en duurzaam park: een clubhuis uitgevoerd in hout-skeletbouw (minder CO2 belasting), goed geïsoleerd, maar toch met een open uiterlijk. Natuurlijk wordt alle verlichting, zowel de banen, op het park als in het clubhuis met LED verlichting uitgevoerd en komen er ruim 80 zonnepanelen op het dak te liggen. We willen een inclusieve vereniging worden, waar voor iedereen ruimte is om te sporten in een veilige omgeving en hiertoe hebben we gesprekken met verschillende partijen in Almere Poort. En misschien wel het belangrijkste; we willen een open vereniging zijn, waar nieuwe leden worden opgevangen, begeleid en opgenomen worden in de vereniging. Naast het sportief bezig zijn moet het ook gezellig zijn en uitnodigen om ook na het tennissen of padellen om nog na te praten en elkaar beter te leren kennen. Gelukkig zien we al dat dit aanspreekt en dat zowel maatschappelijke organisaties als bedrijven zich graag bij ons willen aansluiten om hier gezamenlijk een mooie vereniging te vormen. Dit geeft ons de energie om door te gaan op de ingeslagen weg en de overtuiging dat we de goede afslag hebben genomen.


We gaan hier 5 Smashcourt tennisbanen en 3 Padelbanen neerleggen, we gaan hier weer een fantastische plek van maken, met veel sportiviteit, gezelligheid, saamhorigheid. Daarnaast willen ons inzetten om maatschappelijk betrokken te zijn en de diverse mogelijkheden bieden voor verschillende doelgroepen. Jeugd- Volwassenen, senioren, maar ook minder validen sport. HNL is inmiddels al 42 jaar en we hebben ons 40 jarig jubileum, mede door corona nog niet kunnen vieren. In juli dit jaar hopen en willen we heel graag ons open toernooi op het nieuwe park spelen en daarop volgend willen we een groot feest organiseren om ons 40 jarige jubileum als mede de start van onze vereniging het Nieuwe Land in Almere Poort te markeren en bij iedereen bekend te maken. Zoals jullie zien zullen we het bouwproces fotograferen en filmen als document en herinnering. Houd onze website goed in de gaten.


De vereniging draait volledig op vrijwilligers, en ook de verplaatsing is door de inzet van deze vrijwilligers mogelijk gemaakt. Ik wil alle betrokkenen bedanken voor het mogelijk maken,  ongelooflijk trots op dit resultaat!  


Ik wil hierna graag het woord aan de wethouders geven, allereerst aan de heer Julius Lindenbergh o.a. van Sport, wie overigens in het verleden bij ons jeugdlid is geweest, vervolgens aan mevrouw Veeningen o.a. van Gebiedsontwikkeling. Daarna zullen we een tennisbal gaan signeren, welke een mooie plek in de kantine zal krijgen. Vervolgens gaan de wethouders tegen Wim en Mandy , van ons bestuur, met een padel en tennis racket, de eerste bal overslaan wat het startsein zal zijn voor de aanvang van de bouw.