Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
Vragen/meldingen over grensoverschrijdend gedrag bij het Nieuwe land
Wil je een melding maken of heb je een vraag over grensoverschrijdend gedrag? Dan kun je contact opnemen met de vertrouwenscontactpersoon: Sybrenne Honig -Tel: 0616100155
Mail: [email protected]
Heb je vragen, laat het me weten!
Centrum Veilige Sport - NOC*NSF De KNLTB werkt nauw samen met het Centrum Veilige Sport. Hier kun je terecht via onderstaande gegevens. Tel: 0900-2025590 Mail: [email protected] Speak-up (anoniem): speak-up
Wat is een vertrouwenscontactpersoon?
De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging of sportbond het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze biedt een luisterend oor, geeft raad en verwijst door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseert de VCP het bestuur op preventieve maatregelen.
De vertrouwenscontactpersoon behandelt klachten niet zelf inhoudelijk, maar zoekt mee naar een goede oplossing. In een vertrouwelijk gesprek helpt zij je bij het doen van je verhaal. Zij is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te bieden en kan je informeren over de procedures en mogelijke vervolgstappen of je doorverwijzen naar een gespecialiseerde vertrouwenspersoon van het Centrum Veilige Sport van NOC*NSF. Vertrouwenspersonen zijn getraind om de inhoudelijke begeleiding te geven, de VCP niet.
Wanneer kun je terecht bij de vertrouwenspersoon van HNL?
Als je vragen hebt of de manier van omgaan met elkaar binnen onze vereniging klopt, dan ben je welkom bij de vertrouwenspersoon.
De vragen die je hebt kunnen gaan over:
- Het feit of je vraag bij de vertrouwenspersoon op de juiste plaats is.
- Pesten en gepest worden.
- Het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort.
- Grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig.
- Een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft.
- Je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team.
- Je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is.
- Iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag.
Hoe vertrouwelijk is een VCP?
Dat het belangrijk kan zijn om ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken zal duidelijk zijn, maar dit zal nooit zonder overleg en toestemming gebeuren! De gesprekken die er tussen jou en de vertrouwenscontactpersoon plaatsvinden, daar wordt niemand van op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar:
a. toestemming voor hebt gegeven
b. van op de hoogte bent
De activiteiten van de vertrouwenscontactpersoon vallen onder de verantwoording van het Bestuur. Elk incident wordt met het bestuur besproken, omdat het bestuur verantwoordelijk is voor de juiste opvolging/oplossing. Dit kan op verzoek anoniem gebeuren. Bij het afsluiten van het jaar rapporteert de vertrouwenscontactpersoon aan dit bestuur óf er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden.